Deelname aan het GNSK is alleen mogelijk voldaan wordt aan de volgende eisen:

  1. Je bent HBO/WO-student
  2. Óf je was HBO/WO-student in het collegejaar voorafgaand aan het huidige collegejaar.
  3. Je komt uit voor de hoger onderwijsinstelling waaraan je studeert of waar je jouw laatste studiejaar studeerde, of voor een organisatie die jouw onderwijsinstelling vertegenwoordigt en ook in die stad gevestigd is.
  4. Je hebt de minimale leeftijd van zestien jaar en de maximale leeftijd van 30 jaar.
  5. Er is een OSSO/hogere onderwijsinstelling/SSB die meefinanciert aan de kerntaken van SSN en tegelijkertijd jouw belangen vertegenwoordigt.*

*Voor elke deelnemer die niet aan puntje 5 voldoet, wordt er een toeslag bovenop het inschrijfgeld gevraagd van 30% van het inschrijfgeld. Als een deelnemer niet aan puntje 5 voldoet, moet dit worden vermeld bij inschrijving. Studenten die in aanmerking komen voor deze toeslagregeling zijn zij die studeren aan een HBO-instelling en niet vertegenwoordigd worden door een OSSO of een SSB die de kerntaken van SSN meefinanciert.

Om de regels te verduidelijken en verwarring te voorkomen worden er een aantal voorbeelden genoemd. Er wordt behandeld wanneer een speler wel of niet gerechtgd is om te spelen en wanneer een deelnemer de toeslag wel of niet dient te betalen.

Voorbeeld 1
Emma studeert in Wageningen en sport bij de volleybalclub WaHo (aangesloten bij SWU Thymos). Zij wil graag uitkomen voor de stad Wageningen.
Emma is een gerechtigde deelnemer, mag uitkomen voor de stad Wageningen en hoeft geen toeslag te betalen.

Voorbeeld 2
Rick studeert in Wageningen en sport bij volleybalclub Scylla (niet aangesloten bij een OSSO). Hij wil graag uitkomen voor de stad Wageningen.
Rick is een gerechtigde deelnemer, mag uitkomen voor de stad Wageningen en hoeft geen toeslag te betalen. In de stad Wageningen is namelijk een OSSO aangesloten bij het SSN, in die zin voldoet hij dus aan puntje 5.

Voorbeeld 3
Britt studeert in Nijmegen en sport bij de volleybalclub WaHo (aangesloten bij SWU Thymos). Zij wil graag met haar team uitkomen voor de stad Wageningen.
Britt is géén gerechtigde deelnemer als zij wilt uitkomen voor de stad Wageningen, omdat zij niet in Wageningen studeert.

Voorbeeld 4
Daan studeert in Den Bosch en sport bij volleybalclub WaHo (aangesloten bij SWU Thymos). Hij wil ontzettend graag meedoen met het GNSK, maar hij mag niet met de stad Wageningen meedoen. Hij wil zelf een team samenstellen met studenten uit Den Bosch en samen uitkomen voor de stad Den Bosch.
Daan is sinds dit 1 maart 2017 een gerechtigde deelnemer en mag zoals hierboven genoemd met een samengesteld team uitkomen voor de stad Den Bosch, ondanks dat zich daar géén OSSO bevindt. Om deze reden moeten hij en zijn teamgenoten wel de toeslag betalen.

Voorbeeld 5
Jasper is in juli 2017 afgestudeerd van Wageningen Universiteit. Jasper heeft slechts sportrechten bij het universiteitssportcentrum maar voetbalt vaak met vrienden. Jasper heeft al jaren meegedaan met veldvoetbal namens Wageningen aan het GNSK. Hij wil ontzettend graag nog één keer met zijn meedoen met het GNSK voor de stad Wageningen.
Jasper is sinds juni 2017 een gerechtigde deelnemer en mag zoals hierboven genoemd met het veldvoetbal team meedoen aan het GNSK. Jasper was namelijk student in het collegejaar voorafgaande aan het GNSK aan de universiteit waarvoor hij wilt uitkomen.